Mosóczi István

Néptáncos, néptáncpedagógus szülők gyermekeként 1991.07.30-án születtem Budapesten és jelenleg is itt élek.

A Csillaghegyi Általános Iskolába jártam 1998-tól 2006-ig, ahol alsósként a népi gyerekjátékokkal, és a néptánc alapokkal ismerkedtem.

A felső tagozat négy évében az Aelia Sabina Alapfokú Művészeti Iskola keretein belül működő Kincső Néptáncegyüttes tagja voltam (Együttes vezető: Turcsánné Horváth Annamária; művészeti vezető: Ónodi Béla)

Eközben párhuzamosan táncoltam a Gödöllői Gyermek Táncszínházban édesapám Mosóczi István, Harangozó díjas és Életműdíjas koreográfus kezei alatt.

További tanulmányaimat a Művészeti Középiskola és Kollégium falai között folytattam Nyíregyházán táncművész (néptánc) szakon 2006 és 2011 között. 2011-ben sikeres érettségit, és OKJ-s vizsgát tettem. Mestereim: Antal István, Antal Dóra, Antal Roland, Csurák Ildikó, Dede Zoltán, Demarcsek György, Papp Judit, Szilágyiné Újlaki Marianna és Szilágyi Zsolt.

Középiskolai éveim alatt, és után elért sikereim:

2010-ben Fóton az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen szólótánc kategóriában első helyezést értem el és stílusos táncolásért különdíjat is kaptam. Ugyan ebben az évben megrendezésre került iskolámban a házi tanulmányi verseny, ahol megint csak első helyezett lettem.

2011-ben a házi tanulmányi versenyen elnyertem a közönség díját.
Középiskolai éveim alatt a Kisfigurás Táncegyüttesbe jártam Nyíregyházán. Az 5 év alatt jól összekovácsolódott csapatunk sok nívódíjat szerzett és Kiválóan Minősült Együttes címet kapott (együttes vezetők: Antal Dóra és Antal Roland).

2012 tavaszán az Országos Nagyecsedi Verbunkversenyen a korcsoportomban és összesítettben is I. helyezett lettem.

2012-ben felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskola táncos és próbavezető szakára (néptánc) ösztöndíjjal.

2012-től ismét a Kincső Néptáncegyüttesben táncolok (Együttes vezető: Turcsánné Horváth Annamária; művészeti vezetők: Baloghné Vatai Barbara és Galát Péter).

2013 februárjában a békéscsabai Országos Szólótáncfesztiválon Aranysarkantyús táncos lettem.

2013 szeptemberében felkértek a Bartók Táncegyüttes utánpótlás csoportjának vezetésére. 2015 szeptemberétől pedig már a nagy együttest vezetem.

2014/2015-ös tanévtől az Újbudai Bocskai István Általános Iskolában tanítok, immáron 3 néptáncos osztályt.

2015. január 10-én a XXII. Országos Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Szólótáncfesztiválon elnyertem a második Aranysarkantyúmat.

A 2014/2015-ös tanév végén sikeres államvizsgát tettem a Magyar Táncművészeti Főiskola (BA) táncos és próbavezető szakán.

2015 szeptemberétől az Aleia Sabina Alapfokú Művészeti Iskolához tartozó Kincső Néptáncegyüttes életében már nem csak táncosként veszek részt, hanem néptánc tanárként is igyekszem segíteni az együttes munkáját.

2017. január 14-én megkaptam a harmadik Aranysarkantyúmat, így örökös Aranysarkantyús táncos lettem.

2017. november 4-én az V. Agora Koreográfus Versenyen II. helyezést értem el (a Bartók Táncegyüttes közreműködésével).

Hiszem, hogy népi örökségünk ismerete, szeretete, közösségben való együttműködése, nagymértékben hozzájárul a gyerekek egészséges személyiségfejlődéséhez, és identitástudatának kialakulásához.